Yarışma Kuralları

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
AR-GE BİLİŞİM TOPLULUĞU
2018 ROBOT KURALLARI

Kategoriler ve Kuralları

Genel Kurallar:

  1. Bir robot aynı kategoride sadece bir kez yarışmaya katılabilir. 
  2. Robot yarışması kuralları ile değişiklik yapma hakkı Arge Bilişim Topluluğuna aittir. Haber vermeksizin değişiklik yapabilir!
  3. Sumo robotlarında mıknatıs yada zemine yapışma özelliği olan bir madde kullanımı yasaktır.
  4. Çizgi pisti 3mm siyah dekota üzerine beyaz bant ile çizilmiştir.

 

A) Sumo

Sumo kategorisinde yarışan iki robot dohyo adı verilen dairesel bir platform üzerinde birbirlerini platformun dışına itmeye çalışmaktadırlar. Platformun ile bağlantısı tamamen kesilerek platformdan düşen robot yarışmayı kaybeder.

Oyun İlkeleri

  1. Prensip olarak oyun süresi 3 dakikalık 3 raunda dayanır. Yarışma süresince 2 etkin puan alan takım galip olacaktır.
  2. Maç başlaması bir başlatma modülü ile sağlanacaktır. Başlatma modülü yarışma esnasında olmayan robotlara verilecektir. Modülün bağlanması için Artı 5V(+), Eksi(-) ve sinyal uçlarını içiren pin çıkartmaları gerekmektedir.
  3. Eğer karşılaşma sonunda yarışmacılardan sadece biri etkin puanı almışsa, puan alan takım karşılaşmanın galibidir.
  4. Robotlar maçlara dohyonun merkezine eşit uzaklıkta ve dohyo merkezine göre simetrik olarak, aralarında 30 cm mesafe olacak şekilde başlar.
  5. 2 dakikalık karşılaşma süresi boyunca iki robot da pistte kalmayı başarırsa karılaşma berabere sonuçlanır.
  6. Yarışmacıların 3 raund sonunda 1-1 ya da 0-0 gibi eşitlik durumlarında müsabaka 1 raund daha uzatılır. Uzatma süresinde 1 etkin puan alan takım müsabakanın galibi sayılır.
  7. 2 dakikalık karşılaşma süresi boyunca iki robot da pistte kalmayı başarırsa karılaşma berabere sonuçlanır.
  8. 3 karşılaşmanın berabere bitmesi durumunda 2 ek karşılaşma gerçekleşir. Bu iki ek karşılaşmanın her birinin berabere bitmesi durumunda hakemler karşılaşmanın tekrarlanmasını veya yarışma performansına göre robotlardan birisini galip gösterme şeklinde karara varabilirler.
  9. Ek 2 karşılaşmanın 1-1 eşitlik ile bitmesi durumunda 3. ek karşılaşma gerçekleştirilir. 3. ek karşılaşma sonucunda eşitlik bozulmaz ise hakemler karşılaşmanın tekrarlanmasına veya yarışma performansına göre robotlardan birisini galip gösterme şeklinde karara varabilirler.

10.Yarışma boyunca, eğer hiçbir takım karşılaşmayı kazanamamışsa veya birbirlerine karşı üstünlük kuramamışlarsa; robotu hafif olan takıma 1 etkin puan verilerek kazanan belirlenir.

11.İki robot arasındaki karşılaşma sonlanmadan robotlara her türlü bakım ve müdahale yasaktır. (Ancak raund arasında hakem gözetiminde, pisti terk etmeden, pist dışından teknik destek almadan ve robotta herhangi bir değişiklik yapmadan 30 saniyelik müdahale serbesttir)

12.Maçlar arasında takımların mola hakkı vardır. Ancak maç içerisinde karşılaşmalar arasında herhangi bir sebep ile mola alınamaz.

13.Düzenleme kurulu gelen başvuru sayısına göre maç dağılımlarını belirleyeceğinden oluşturulacak grup sayısına göre turnuva kuralları belirleyecektir.

14.Sumo Robot 20x20 cm ve denetim amaçlı olarak küp şeklindeki bir kutuda saklanabilecek şeklide olmalıdır. (%10 tolerans sağlanacaktır)

15.Robotun ağırlığı
Sumo Robotun ağırlığı maksimum 3kg. olacaktır.
Tolerans; ağırlık için %5 ve ebatlar için % 10 nin üzerinde olamaz.

16.Robotlar tamamen otonom olmalıdır. Hiçbir şekilde uzaktan kumanda kullanılmayacaktır. Karşılaşma başladıktan sonra robotlara dışarıdan müdahale edilemez.

17.Robotlar birbirlerine kasıtlı olarak fiziksel zarar veremez. Çarpışma ve itişmelerden dolayı meydana gelen hasarlar bu kuralın dışındadır. Robotların çarpışmaya dayanıklı halde tasarlanması gerekmektedir. Trakya Üniversitesi etkinlik süresince robotlarda oluşabilecek hasarlardan sorumlu değildir.

18.Rakip robotu iterek dışarı itmenin dışında robotu etkisiz hale getirecek herhangi bir madde (yanıcı madde, zemini kayganlaştırıcı madde) veya etki (Sensör engelleyici veya bozucular, elektrik veya manyetik alan) kullanamaz.

19.Rakibi düşürmek veya dohyodan düşmemek için dohyoya zarar verecek sistemler kullanılamaz.

20.Bir maç içindeki karşılaşmaların arasında robotun güç kaynağını değiştirmek yasaktır.

21. Robotlarda mıknatıs kullanılmayacaktır. Manyetik çekim testi sonucunda düzeltme istencetir. Mıknatısların çıkarılması gerekmektedir.

22.Belirsizlik durumunda hakemlerin kararı geçerlidir.

Dohyo’nun çevresinden 2m mesafe içerinde hiçbir nesne duvar ve insan bulunmaması gerekmektedir (Sensörlerin etkilenmemesi için).
(Not: Yarışmaya katılan robot sayısına göre lig usulü puan durumuna geçilebilir.)

DOHYO’NUN ÖZELLİKLERİ

1. Dohyo 150cm çapında en az 1 cm kalınlığında ahşaptan oluşmaktadır.

2.  Siyah mat yüzeye sahip dohyoların kenarlarında 2 cm kalınlığında beyaz çizgi bulunmaktadır.

3.Dohyo yüzeyi yerden 5 cm yüksekte durmaktadır.

Sumo Dohyo

B) Mini Sumo

Bu kategoride robotlar, yaptıkları ikili karşılaşmalarda rakip robotu pistin dışına itmeye çalışırlar.

Yarışma, robotların ikili karşılaşmaları (maç) halinde gerçekleşir. Bir maç, üç raunttan oluşur.

Maçların başlama zamanını geldiğinde bir dakika içinde dohyo’nun yanında bulunmayan robotlar yapacakları maçı hükmen 3-0 kaybederler.

Robotlar maçlara dohyo merkezine göre simetrik, aralarında 15cm mesafe ile birbirine paralel farklı yöne bakarak, ikinci raunt birbirine paralel aynı yöne bakarak, üçüncü raunt birbirine paralel farkı yöne bakarak başlarlar.

Maç başlaması bir başlatma modülü ile sağlanacaktır. Başlatma modülü yarışma esnasında olmayan robotlara verilecektir. Modülün bağlanması için Artı 5V(+), Eksi(-) ve sinyal uçlarını içiren pin çıkartmaları gerekmektedir.

Rakip robotu dohyo’nun dışına iten ve yere düşürdüğünden emin olan robot raunt’u kazanır.

İki dakika içinde bitmeyen maçlar berabere bitmiş sayılır ve raunt tekrarlanır.

Bir robot, yapmakta olduğu bir maçın rauntları arasında teknik mola alamaz, güç kaynağını değiştiremez.

Kurallar ile belirlenmeyen durumlarda hakemlerin kararı esastır.

ROBOTUN ÖZELLİKLERİ

Robotların eni, boyu 10cm’i geçmemelidir.

Robotların ağırlığı 500g’ı geçmemelidir.

DOHYO’NUN ÖZELLİKLERİ

Dohyo adı verilen parkur 77cm çapında, 5cm yüksekliğinde, yuvarlak şekildedir.

Dohyo siyah renkli ahşaptır. Dohyo’nun kenarlarında 2cm kalınlıkta beyaz çizgi vardır.
Mini Sumo Dohyo

C) Çizgi İzleyen

Çizgi izleyen robot, belirlenen pistte sensörleri aracılığıyla iz süren, pistteki dinamik değişimlere adapte olabilen robottur. Çizgi izleyen robotlarda amaç, robotun çizgi üzerinde kalabilmesi ve çizgiyi takip edebilmesi için, devamlı bilgi gönderimi ile etki tepki mekanizması oluşturarak hatalı konum ve hareketi kontrol edebilecek sistemi geliştirmektir. Kategorinin amacı, belirlenen parkuru, en kısa sürede ve en az ceza puanı ile tamamlamak. Final yarışmasında ise yarıştığı robottan daha önce ve az hata ile pisti tamamlamak.

KURALLAR:

  1. Robot boyutlarında herhangi bir kısıtlama yoktur. Robotlar yapılırken köprünün genişliği ve yüksekliği, yolların genişliği ve parkurdan kaynaklanan kısıtlamalar göz önünde bulundurulmalıdır.
  2. Çizgi izleyen yarışması iki turdan meydana gelmektedir.
  3. Sensör sınırlaması yoktur.
  4. Robot pisti tamamen terk etmediği sürece robota müdahale edilemez. Bu hak yalnızca hakemler tarafından verilebilir ve bu işlem de 5 saniye ceza ile sonuçlanır.
  5. Robotlar sıra ile yarışır. Sıra yarışmanın başlamasından önce duyurulur.
  6. Araç pistten çıktığı durumlarda süre durdurulur ve araç hakemler tarafından belirlenen pistten çıktığı noktaya konularak yarışa devam edilir ve bu 5 saniye ile cezalandırılır.
  7. Araç köprüyü çıkamadığı takdirde süre durdurularak araç köprünün üzerine konur. Bu 20 saniye ile cezalandırılır. (Eğer köprü varsa)
  8. Yarışma esnasında robotlar arasında malzeme alışverişi yapılamaz.
  9. Kurallar ile belirlenmeyen durumlarda hakemlerin kararı esastır.

OYUN İLKELERİ:

1. İki turdan oluşmaktadır. Birinci turda araç ilk parkurdan ikinci turda ikinci parkurdan gitmek zorundadır.

2. İki turu toplamda en kısa sürede tamamlayan araç yarışmanın galibi olur. İkincilik ve üçüncülük de turu tamamlama zamanlarına göre belirlenir.

PİST:

  1. Pistler 50cm, çizgiler ise 20mm(%5) genişliğindedir.
  1. Pist zıt renklerde (3mm siyah dekota üzerine beyaz elektrik bandı) kestirme yol olacaktır.
  2. Pist engelsiz virajlardan oluşacaktır.

Resim

D) Serbest Kategori

1. Serbest kategori robotları, jüri üyelerimiz tarafından aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir:

  • ·İnovasyon %20 
  • · Otonomluk %10 
  • · Tasarım (Performans, Maliyet, Basitlik) %20
  • · Uygulanabilirlik %20
  • · Projenin Güncelliği %15
  • · Sunum Performansı %15

2. Yukarıdaki kriterler göz önüne alınarak yapılan puanlama sonucunda yarışmanın birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenecektir.

3. Projeler en fazla 80cm*140cm*100cm ebatlarında ve en fazla 80 kg olmalıdır.

4. Her yarışmacı en fazla 10 dakikalık proje sunumu(sözlü veya slayt şeklinde) gösterisini jüri üyelerine yapmak zorundadır.

5. Yarışmacı, proje sunumundan sonra yarışma salonunda ayrılmış olan 5m*5m’ lik alan içerisinde projenin uygulanabilirliğini jüri üyelerine gösterecektir.

6. Yarışmacılar jüri üyelerine yapacakları gösteriler için gerekli tüm ekipmanları getirmek zorundadırlar.

Tüm yarışmacılar projelerinin 3 boyutlu tasarım modelleri oluşturmak zorundadır.


 

Bu içerik 02.01.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 2317 kez okundu.