Raspberry Pi Hakkında

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi Krallıkta Raspberry Pi Vakfı tarafından okullarda bilgisayar bilimini öğretmek amacıyla geliştirilmiş kredi kartı büyüklüğünde tek kartlı bir bilgisayardır. Fiyatı modeline göre değişiklik gösterir ve 5$ ile 35$ arasındadır. Önemli bir model olan Raspberry Pi 2 modeli Şubat 2015'te çıkmıştır. En son modeli olan ve dünyanın en küçük bilgisayarı ise Raspberry Pi Zero, Kasım 2015'te çıkmıştır.

Raspberry Pi ile Ne Yapabilirim?

Raspberry Pi kredi kartı boyutunda bir bilgisayardır. Televizyonunuza bağlayıp görüntü alabilir, bir klavye bağlayabilirsiniz. ’’Yetenekli küçük bir bilgisayar’’ diye adlandırdığımız Raspberry Pi ile normal masaüstü bilgisayarlarda yaptığınız işleri örneğin, sözcük işlemciler ve hesap programları (Word, Excel) ile çalışabilir ve çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz ve de yüksek çözünürlüklü HD videolar oynatabilirsiniz. Ayrıca tüm dünyada çocukların alıp kullanabileceği, basit programlama yapabilecekleri hatta deneylerinde kullanabileceği uygun fiyatlı bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz.

Raspberry Pi temel donanım özellikleri

►Broadcom BCM2835 (700MHz, ARM1176JZF-S  tabanlı) İşlemci,
►Broadcom VideoCore IV (OpenGL ES 2.0, 1080p destekli) Grafik İşlemci,
►Model A'da 256MB, Model B'de 512MB Ram,
►USB 2.0 (Model B’de 2 tane, Model A'da 1 tane bulunmaktadır),
►HDMI yuvası,
►SD Kart Okuyucu,
►3.5mm ses jakı,
►RCA Video Çıkışı,
►CSI Bağlantısı,
►10/100 Ethernet (Model B’de bulunmaktadır),
►İşletim sistemi: Debian GNU/Linux, Fedora, Arch Linux ve türevleri,
►Düşük Seviye Çevre Birimleri: 8 adet GPIO, UART, I²C bus, SPI bus’la birlikte iki Chip Select, +3.3 V, +5 V, ground,
►45 gram ağırlığında,
►Model A 1.5W, Model B ise 3.5W güç tüketmektedir,
►Çalışma gerilimi: +5V DC.

Raspberry Pi Modelleri

1. Raspberry Pi 2 Model B

2. Raspberry Pi 1 Model B+

3. Raspberry Pi Model A+

4. Raspberry Pi Zero (Dünyanın En Küçük Bilgisayarı)

Cihazı Çalıştırmak için Gerekli Kablo ve Araçlar

  • Raspberry Pi B modeli. 512MB'lık RAM oluyor.
  • En az 4GB'lık SDHC hafıza kartı. Class4 olacak. (Tavsiyem en az 8GB'lık. Çünkü SD kartınızı hem media center hem de normal pc olarak çalıştırabilesiniz diye. Yani iki sistem kurabilirsiniz. Yalnızca PC olarak kullanacaksanız 4GB'lık yeterli.)
  • HDMI girişli monitörler için bir adet HDMI kablo. Monitörünüzde HDMI girişi varsa iyi olur. Yoksa sorun değil. Monitörünüz VGA girişliyse HDMI'dan VGA'ya dönüştürücü bir kablo alabilirsiniz.
  • Bir adet mini usb çıkışlı adaptör. Telefonunuzun adaptörü de olabilir ama Orijinal Raspberry Pi Adaptörü satın aldım.
  • USB çıkışlı fare ve klavye.
  • İnternete bağlanmak için ethernet kablosu.
  • Ses çıkışı almak için hoparlör. Normal PC'de kullandığınız hoparlör olabilir. USB çıkışlı olmasına gerek yok. (Opsiyonel)

Tüm araçlar hazırsa şimdi cihazı nasıl çalıştıracağımızı açıklayalım. Windows/Mac yüklü bir PC'de SD kartınıza SD Formatter 4.0 yazılımını kullanarak format atın ve Raspberry Pi Download sayfasına girin ve NOOBS Lite (network install only) güncel sürümlü olan zip dosyasının içindekileri format attığınız SD kartın içine kopyalayın. Hepsi bu kadar basit.

SD kartınızı Raspberry Pi'ye taktığınızda şöyle bir ekran karşılıyor bizi:
Noobs

İstediğiniz bir veya birden fazla işletim sistemini işaretleyin. Install'a tıklayarak seçtiğiniz işletim sistemi internet üzerinden yüklenmeye başlayacaktır.

Raspberry Pi'yi Bilgisayar olarak Kullanmak için İşletim Sistemleri


[1] Raspbian

Raspbian

Raspbian'ın görüntüsünü merak edenler için yukarıdaki Raspbian masaüstü ekran görüntüsü DistroWatch sitesine ait. Raspbian, Raspberry Pi için önerilen bir işletim sistemi. Debian Linux'un Raspberry Pi için uyarlanmış versiyonu. Diğer işletim sistemlerine oranla en memnun kaldığım bu işletim sistemi oldu. Bu işletim sistemi için oldukça fazla İngilizce doküman da bulunuyor internette.

Raspbian'da YouTube'u unutun. Raspberry Pi, YouTube'u (Flash'ı da HTML5'i de) desteklemiyor. Raspberry Pi'de Flash siteleri açmak için bazı yazılımlar olsa da bu yazılımlar işlemciyi çok yoruyor ve aşırı takılmalar/kitlenmeler oluyor. "İlla YouTube... İlla YouTube" diyenlere şunu önerebiliriz, media center (OpenELEC, Raspbmc) olarak kullanmanızdır.

[2] Pidora
Pidora

Pidora görüntüsünü merak edenler için yukarıdaki Pidora masaüstü görüntüsünü DistroWatch sitesine ait. Hız açısından bir önceki anlatılan Raspbian daha iyi. Kurulum ekranı Windows gibi. Pidora daha çok son kullanıcıya hitap ediyor; ama işletim sistemi yavaş. Tema seçenekleri Raspbian'a göre çok fazla. Gerçi Raspbian'a alışınca benim gibi kendi temanızı buna benzer şekilde yapabilirsiniz.

[3] RISC OS
RISC OS

Forumlarda ve Raspberry Pi sitesinde "en hızlısı budur beyler" denilse de hiç memnun kalmadım. Masaüstünü zannedersin icat edilen ilk masaüstü. İnternete girmek bile zor. Bir ton hata aldım. Merak edenler kurcalayabilir. Hızlı denilse de Raspberry Pi tarafından tavsiye edilen işletim sistemi yine de Raspbian.

[4] Arch
Arch
2002 yılında Judd Vine tarafından programlanarak dağıtıma sunulan, sadeliğin yanında kullanıcılarına şıklığı da sunan Arch LINUX, size Windows’u aratmayabilir.

Arduino ile Raspberry Pi'nin Farkı

►Arduino, 8-bit'lik Atmega Mikrokontrolcüye sahipken, Raspberry Pi'de 32-bit ARM tabanlı Mikroişlemci bulunmaktadır,
►Arduino 8-16 Mhz saat hızına sahipken, Raspberry Pi de bu 1 Ghz'e kadar çıkmaktadır,
►Arduino 2-8 KB, Raspberry Pi ise 512 MB Ram kapasitesine sahiptir,
►Raspberry Pi de GPU (Grafik işlemci), Ses, USB ve Ethernet çıkışı bulunurken Arduino'da bunlar bulunmamaktadır,
►Arduino, Raspberry Pi'ye göre çok daha kolay programlama imkanına sahiptir. Raspberry Pi'yi iyi bir şekilde kullanabilmek için Linux komutlarına hakim olmak gerekmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında, Raspberry Pi'nin daha çok gömülü sistemler ve işletim sistemi uygulamalarında, Arduinonun ise hobi devreleri ve basit ve orta düzeyde elektronik devre oluşturmada uygun olduğu görülmektedir.
Fiyat konusunda ise Raspberry Pi çok mütevazi. A modeli 25 Dolar iken daha fazla donanıma sahip olan B modeli ise sadece 35 dolar. B modelinin tüm masraflar dahil ülkemize gelişi ise 78 TL.
Arduino Uno Rev 3, üretildiği yer olan İtalya’da 20 Euro, Türkiye'de ise KDV dahil 59.00 TL. 

Burayı da incelemenizi öneririz: Chip Online
Bu içerik 16.02.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 2458 kez okundu.